Składniki na formę o średnicy 23 cm:
na ciasto szpinakowe:
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka sody
na krem z czarnej porzeczki:
- 1 galaretka z czarnej porzeczki
- 200 g mascarpone
na galaretkę pomarańczową:
- 2 szklanki soku z pomarańczy*
- 3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo na wierzch:
- truskawki
- borówki
* użyłam 4 większych pomarańczy, w przypadku ich braku można użyć soku pomarańczowego z kartonika
Przygotowanie:
- Szpinak myję i miksuję w blenderze z olejem aż do połączenia składników. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję mąkę, proszek, sodę oraz szpinak z olejem i wszystko mieszam. Wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
- Kiedy ciasto szpinakowe ostygnie ścinam górę ciasta - będzie ona potrzebna na wierzch.
- Galaretkę z czarnej porzeczki rozpuszczam w 350 ml wody; kiedy ostygnie dodaję mascarpone i miksuję aż do połączenia składników. Gdy zaczyna tęgnąć wylewam na ciasto szpinakowe i wkładam do lodówki.
- 3/4 soku z pomarańczy wlewam do małego garnuszka. Kiedy zacznie się gotować dodaję żelatynę i mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmuję z ognia i dodaję pozostały sok pomarańczowy. Kiedy masa zaczyna tęgnąć wylewam na krem porzeczkowy i wkładam do lodówki.
- Na wierzch kładę pozostałą pokruszoną część ciasta szpinakowego oraz borówki i truskawki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz