Kolejny przepis dla zapracowanych osób. Kotlety robi się bardzo szybko zwłaszcza, jeśli zostały nam ziemniaki z wczorajszego obiadu. Wystarczy je przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki, wymieszać, szybko uformować kotlety i gotowe.
Po skonsumowaniu przez domowników usłyszałam: "to było pyszne" zatem przepis mogę polecić.
Składniki na 9 sztuk:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 mała puszka kukurydzy
- 150 g tuńczyka w oleju (1 mała puszka)
- 6 łyżek bułki tartej
- 1/2 łyżeczki papryki
- garść posiekanej pietruszki ( opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków lub ścieram na tarce o dużych oczkach ewentualnie w wersji dla osób leniwych można rozdusić widelcem.
- Kukurydzę i tuńczyka odcedzam na sitku i dodaję do ziemniaków. Następnie wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam.
- Formuję kotlety i smażę je na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane.
Pyszne to .
OdpowiedzUsuń