czwartek, 3 października 2019

Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem i kukurydzą


Kolejny przepis dla zapracowanych osób. Kotlety robi się bardzo szybko zwłaszcza, jeśli zostały nam ziemniaki z wczorajszego obiadu. Wystarczy je przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki, wymieszać, szybko uformować kotlety i gotowe. 
Po skonsumowaniu przez domowników usłyszałam: "to było pyszne" zatem przepis mogę polecić. 

Składniki na 9 sztuk:
  • 400 g ugotowanych ziemniaków 
  • 1 jajko 
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 150 g tuńczyka w oleju (1 mała puszka)
  • 6 łyżek bułki tartej 
  • 1/2 łyżeczki papryki 
  • garść posiekanej pietruszki ( opcjonalnie)
  • sól 
  • pieprz 
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków lub ścieram na tarce o dużych oczkach ewentualnie w wersji dla osób leniwych można rozdusić widelcem.
  2. Kukurydzę i tuńczyka odcedzam na sitku i dodaję do ziemniaków. Następnie wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. 
  3. Formuję kotlety i smażę je na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane. 

1 komentarz: