Dzisiaj szybkie do zrobienia ciasteczka cytrynowe. Ja z ciasta wycięłam kształt torebek do herbaty ale ich kształt może być dowolny.
Po upieczeniu długo pozostają miękkie.
Składniki na około 25 ciasteczek:
na ciasto:
Po upieczeniu długo pozostają miękkie.
Składniki na około 25 ciasteczek:
na ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 60 g cukru pudru
- 2 jajka
- starta skórka z jednej cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g posypki czekoladowej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wkładam do miski i wyrabiam ciasto; wyrobione ciasto zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowuje na grubość 3 mm i wykrawam ciasteczka ( ja wycinam kształt torebek z herbatą); piekę 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam do ostudzenia.
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zanurzam w niej ciasteczka i posypuję posypką.
wspaniałe!
OdpowiedzUsuń