poniedziałek, 28 października 2019

Cytrynowe ciasteczka z czekoladą

Dzisiaj szybkie do zrobienia ciasteczka cytrynowe. Ja z ciasta wycięłam kształt torebek do herbaty ale ich kształt może być dowolny. 
Po upieczeniu długo pozostają miękkie.

Składniki na około 25 ciasteczek:
na ciasto:
  • 260 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g posypki czekoladowej
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto wkładam do miski i wyrabiam ciasto; wyrobione ciasto zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowuje na grubość 3 mm i wykrawam ciasteczka ( ja wycinam kształt torebek z herbatą); piekę 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam do ostudzenia.
  3. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zanurzam w niej ciasteczka i posypuję posypką. 

1 komentarz: