Uwielbiam smak i aromat cynamonu. Bardzo często dodaję go do swoich wypieków. Ku mojemu zaskoczeniu nigdy jednak nie zrobiłam ciasta cynamonowego. Z kilku swoich sprawdzonych przepisów stworzyłam jeden, dodałam powidła i powstało ciasto, które rozeszło się w mgnieniu oka.
Składniki na formę o wymiarach 23x23 cm:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
dodatkowo:
- 300 g powideł śliwkowych
Przygotowanie:
- Składniki suche wkładam do miski i dokładnie mieszam.
- Do drugiej miski wkładam składniki mokre i dokładnie mieszam a następnie wlewam je do suchych składników i mieszam łyżką aż składniki będą dokładnie połączone.
- Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę do suchego patyczka około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
- Kiedy ciasto ostygnie przecinam na dwa blaty i smaruję powidłami śliwkowymi.
Ciasto zostało podane na talerzu firmy AMBITION: https://ambition.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz