Dzisiejszy tort jest wilgotny, mocno kakaowy i z wyraznie wyczuwalnym smakiem likieru Bailey's.
Składniki na formę o średnicy 26 cm lub 2 mniejsze:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki cukru*
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 65 g kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 1 niepełna szklanka oleju
- 1/2 szklanki likieru Bailey's
- 3/4 szklanki wrzącej wody
na masę:
- 250 g mascarpone
- 50 g białej czekolady
- 50 ml likieru Baileys
dodatkowo:
- 400 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- wiórki czekoladowe na wierzch ( opcjonalnie)
*ja dodałam tylko 1 szklankę bo preferuję mniej słodkie ciasta
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Do dużej miski wkładam suche składniki ( mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę oczyszczoną) i mieszam ze sobą.
- Do drugiej miski kładę mleko, olej, jajka oraz likier. Wszystko dokładnie mieszam i wkładam do suchych składników, ponownie mieszam.
- Do wymieszanych składników stopniowo wlewam wrzącą wodę cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w temperaturze 150 stopni około 40 minut do suchego patyczka. Ciasto można rownież podzielić na 3 równe części, wtedy czas pieczenia pojedyńczego blatu będzie krótszy.
- Masa: Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję do niej mascarpone i likier. Gotową masą przekładam blaty: pierwszy oraz drugi.
- Kremówkę ubijam na sztywno i pokrywam nią wierzch tortu oraz boki. Wierzch tortu posypuję wiórkami czekoladowymi oraz startą gorzką czekoladą. Wkładam tort do lodówki na około 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz