środa, 6 listopada 2019

Tort mocno kakaowy z likierem Bailey's



Przez wiele lat mieszkałam w Wielkiej Brytanii. Czas poprzedzający Boże Narodzenie jak i same Święta tam nie mogły istnieć bez likieru Bailey's, który ja sama uwielbiam. Teraz, kiedy jestem w Polsce nie wyobrażam sobie Świąt bez tego przysmaku. 

Dzisiejszy tort jest wilgotny, mocno kakaowy i z wyraznie wyczuwalnym smakiem likieru Bailey's.

Składniki na formę o średnicy 26 cm lub 2 mniejsze:

na ciasto:
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 1/2 szklanki cukru*
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 65 g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 niepełna szklanka oleju 
  • 1/2 szklanki likieru Bailey's
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
na masę: 
  • 250 g mascarpone
  • 50 g białej czekolady
  • 50 ml likieru Baileys
dodatkowo:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • wiórki czekoladowe na wierzch ( opcjonalnie)
*ja dodałam tylko 1 szklankę bo preferuję mniej słodkie ciasta

Przygotowanie: 
  1. Do dużej miski wkładam suche składniki ( mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę oczyszczoną) i mieszam ze sobą.
  2. Do drugiej miski kładę mleko, olej, jajka oraz likier. Wszystko dokładnie mieszam i wkładam do suchych składników, ponownie mieszam.
  3. Do wymieszanych składników stopniowo wlewam wrzącą wodę cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. 
  4. Masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę w temperaturze 150 stopni około 40 minut do suchego patyczka. Ciasto można rownież podzielić na 3 równe części, wtedy czas pieczenia pojedyńczego blatu będzie krótszy.
  6. Masa: Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję do niej mascarpone i likier. Gotową masą przekładam blaty: pierwszy oraz drugi.
  7. Kremówkę ubijam na sztywno i pokrywam nią wierzch tortu oraz boki. Wierzch tortu posypuję wiórkami czekoladowymi oraz startą gorzką czekoladą. Wkładam tort do lodówki na około 2 godziny.
 
   Święta z dbałością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz