sobota, 2 listopada 2019

Kotlety mięsno - kalafiorowe


Zostało mi trochę kalafiora i mięsa mielonego. Chciałam zrobić coś szybkiego i smacznego. Tak oto powstały kotlety mięsno - kalafiorowe, które zniknęły błyskawicznie. 

Składniki:
  • 200 g mięsa mielonego
  • 200 g kalafiora
  • 1 mała marchewka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Kalafior i marchewkę gotuję, aż będą miękkie; odcedzam a następnie rozduszam widelcem; dodaję mięso mielone, jajko, przyprawy oraz bułkę tartą i dokładnie mieszam.
  2. Formuję kotlety ( jesli rozpadają się w trakcie formowania trzeba dodać trochę  więcej bułki tartej) i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz