Bardzo smaczna i rozgrzewająca zupa, która nadaje się rewelacyjnie na jesienny wieczór lub obiad. Robi się ją bardzo szybko, a podana z makaronem jest sycącym posiłkiem.
Składniki:
- 2 żółte papryki
- 1 czerwona papryka
- 5 cm pora
- 1/ 4 średniego selera
- 1 średnia marchewka
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- odrobina chilli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Z umytych papryk usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również kroję w większą kostkę.
- Pokrojone warzywa wkładam do garnka i zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję około 15minut na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie.
- Do zupy dodaję koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy a następnie wszystko blenduję na jednolity krem.
- Podaję z makaronem.
taka zupa musi być pyszna
OdpowiedzUsuń