Sezon na gruszki w pełni a ponieważ świetnie się one komponują z cynamonem nie mogłam nie zrobić ciasta.
Kruszonkę podzieliłam na dwie części - do jednej z nich dodałam cynamon, dzięki czemu wierzch ciasta jest ciekawszy. Dzięki dodaniu żółtek ciasto nie jest suche.
Składniki na formę o wymiarach 23x23cm:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 50 g drożdży
- 120 g cukru
- 160 ml oleju
- 1 szklanka ciepłego mleka
na kruszonkę:
- 80 g masła
- 80 g mąki
- 65 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
- 4 średnie gruszki
Przygotowanie:
- Pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i ciepłe mleko mieszam ze sobą i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut aż ruszy zaczyn.
- Żółtka dokładnie mieszam z cukrem.
- Mąkę przesiewam, dodaję wymieszane żółtka, olej oraz zaczyn i dokładnie mieszam do połączenia składników- ciasto będzie trochę luźne ( nie będzie się dało wyrobić kuli czy innego określonego kształtu) - takie ma być. Odstawiam na około 50 minut w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie obieram gruszki i kroję na kawałki.
- Formę wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto; na wierzch kładę gruszki. Odstawiam ponownie na 15 mniut w ciepłe miejsce.
- Nagrzewam piekarnik do 170 stopni.
- Kruszonka: mąkę, cukier i masło wyrabiam aż do połączenia składników; dzielę na dwie części: jedna większa, druga mniejsza. Do większej dodaję cynamon.
- Ciasto posypuję kruszonką i piekę 40 min w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam jeszcze przez chwilę ciasto w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylam drzwiczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz