Prosty, szybki do zrobienia i rozpływający się w ustach sernik, który swoim wyglądem przypomina paski zebry.
Składniki na formę o wymiarach 20 x 20 cm:
- 1 kg białego sera mielonego
- 2 galaretki krystaliczne
- 200 g czekolady mlecznej ( ja użyłam czekolady mlecznej o smaku pomarańczowym)
- 1 łyżeczka kakao ( opcjonalnie, ja dodałam)
- 2 pełne łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
- biszkopty lub herbatniki
Przygotowanie:
- Dwie galaretki rozpuszczam w 500 ml wody ( 2 szklankach).
- Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie; rozpuszczoną żelatynę przelewam do małego garnuszka i dodaję czekoladę a następnie mieszam na małym ogniu aż się rozpuści.
- Ser dzielę na dwie równe części: do jednej dodaję rozpuszczone galaretki a do drugiej roztopioną czekoladę z żelatyną i kakao ( opcjonalnie); każdą część mieszam do połączenia składników mikserem. Część z galaretką jest rzadsza niż ta z czekoladą. Przed przystąpieniem do następnego etapu włożyłam ją na około 20 minut do lodówki aż masa zaczęłą tęgnąć.
- Na dno formy wykładam biszkopty.
- Na środek formy wyłożonej biszkoptami wykładam naprzemiennie po 3 łyżki masy z galaretką i masy z czekoladą. Postępuję tak aż do zużycia obu mas. Sernik wkładam do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz