Prosty, szybki, kolorowy i ładnie wyglądający sernik na zimno, który zawsze wychodzi. Można użyć dowolnych galaretek i opcjonalnie wzmocnić kolor barwnikiem spożywczym.
Składniki na formę o wymiarach 17x17 cm:
na białą warstwę:
Przygotowanie:
Składniki na formę o wymiarach 17x17 cm:
na białą warstwę:
- 250 g sera białego mielonego
- 1 galaretka cytrynowa
na warstwę żółtą:
- galaretka cytrynowa
- 1 łyżeczka żelatyny
na warstwę czerwoną:
- 250 g sera białego mielonego
- galaretka truskawkowa
- kilka kropli czerwonego barwnika ( opcjonalnie- ja dodałam)
dodatkowo:
- 100 g śmietanki kremówki
- okrągłe biszkopty
Przygotowanie:
- Dno formy wykładam biszkoptami.
- Galaretkę rozpuszczam w niepełnej szklance wody i lekko ostudzoną dodaję do sera, mieszam łyżką lub mikserem, wylewam na biszkopty i wstawiam do lodówki.
- Galaretkę razem z żelatyną rozpuszczam w dwóch szklankach wody, kiedy ostygnie wylewam na zastygniętą białą warstwę.
- Galaretkę rozpuszczam w niepełnej szklance wody i dodaję do sera razem z czerwonym barwnikiem, mieszam łyżką lub mikserem, wylewam na zastygniętą galaretkę.
- Ciasto kroję w kostki i dekoruję ubitą śmietaną kremówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz