Składniki na około 15 pierożków:
- przecier pomidorowy
- 21 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- mąka do podsypywania
- starta mozzarella
- pieczarki ok 500 g
- sól, pieprz
- 1 duża cebula
- 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
- Przygotowuję ciasto tak jak wg przepisu na pizzę.
- Na patelni podsmażam pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę; dodaję sól i pieprz; kiedy są podsmażone dodaję ser i mieszam wszystko.
- Większą szklanką wykrawam kółka; nakładam przecier na środek i farsz; składam tak jak normalne pierogi i kładę na naoliwioną blachę. Odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.
- Smaruję każdego pieroga roztrzepanym jajkiem.
- Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 25 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz