piątek, 28 września 2018

Drożdżowe pierożki z pieczarkami, serem i cebulą


Składniki na około 15 pierożków: 
  • przecier pomidorowy
  • 21 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka do podsypywania
  • starta mozzarella
  • pieczarki ok 500 g
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
  1. Przygotowuję ciasto tak jak wg przepisu na pizzę.
  2. Na patelni podsmażam pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę; dodaję sól i pieprz; kiedy są podsmażone dodaję ser i mieszam wszystko.
  3. Większą szklanką wykrawam kółka; nakładam przecier na środek i farsz; składam tak jak normalne pierogi i kładę na naoliwioną blachę. Odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.
  4. Smaruję każdego pieroga roztrzepanym jajkiem.
  5. Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 25 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz