sobota, 1 września 2018

Tort Maciek


Składniki:
na brownie:
  • 2 jajka
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag masła 
  • 9 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
na warstwę białą:
  • 200 ml ubitej śmietany kremówki
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • ok 3 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
na warstwę kakaową:
  • 2 czekolady mleczne
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
  • 200 ml ubitej śmietany kremówki
Przygotowanie: 
  1. Brownie: masło i czekoladę połamaną na kawałki rozpuszczam w garnku; w misce mieszam jajka z cukrem, dodaję do nich lekko przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i mąkę przesianą przez sitko; ciasto wylewam do foremki wyłożonej folią i piekę ok 20 min w temperaturze 160 stopni
  2. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem; kiedy ostygnie łączę z kremówką, jogurtem i ostudzoną żelatyną
  3. Jogurt, kremówkę, cukier i rozpuszczoną żelatynę mieszam
  4. Na brownie nakładam naprzemiennie jedną łyżkę białej i jedną łyżkę kakaowej masy. 
  5. Posypuję czekoladowymi drażetkami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz