Składniki na około 20 pierogów:
- 1 szklanka* mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 jajko
- 3/4 przegotowanej, gorącej wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soli
do farszu:
- 100 g białego sera
- 1 cebula
- 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1) Ciasto: w garnku zmieszać razem wszystkie składniki dodając stopniowo gorącą wodę; na początku mieszam ciasto łyżką z uwagi na gorącą wodę; na końcu wyrabiam ciasto ręcznie dodając tyle mąki aby się nie kleiło
2) cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni; dodać do niej ziemniaki, ser, przyprawić
3) Ciasto rozwałkować i wycinać kółka; nałożyć farsz na środek i skleić brzegi ( można krawędzie zwilżyć wodą)
4) Wrzucić do gorącej wody i gotować ok 3 min od momentu ich wypłynięcia
1) Ciasto: w garnku zmieszać razem wszystkie składniki dodając stopniowo gorącą wodę; na początku mieszam ciasto łyżką z uwagi na gorącą wodę; na końcu wyrabiam ciasto ręcznie dodając tyle mąki aby się nie kleiło
2) cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni; dodać do niej ziemniaki, ser, przyprawić
3) Ciasto rozwałkować i wycinać kółka; nałożyć farsz na środek i skleić brzegi ( można krawędzie zwilżyć wodą)
4) Wrzucić do gorącej wody i gotować ok 3 min od momentu ich wypłynięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz