czwartek, 6 września 2018

Pierogi ruskie z mąki razowej i pszennej


Składniki na około 20 pierogów:
  • 1 szklanka* mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 jajko
  • 3/4 przegotowanej, gorącej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
do farszu:
  • 100 g białego sera
  • 1 cebula
  • 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

1) Ciasto: w garnku zmieszać razem wszystkie składniki dodając stopniowo gorącą wodę; na początku mieszam ciasto łyżką z uwagi na gorącą wodę; na końcu wyrabiam ciasto ręcznie dodając tyle mąki aby się nie kleiło
2) cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni; dodać do niej ziemniaki, ser, przyprawić
3) Ciasto rozwałkować i wycinać kółka; nałożyć farsz na środek i skleić brzegi ( można krawędzie zwilżyć wodą)
4) Wrzucić do gorącej wody i gotować ok 3 min od momentu ich wypłynięcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz