Składniki:
na ciasto:
Przygotowanie:
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 puszka mandarynek
Przygotowanie:
- Masło, cukier, wodę i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem i wymieszać. Ubić pianę z białek i dodać do masy. Piec do suchego patyka ok 35 min w temp 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić na pół.
- Pianka: galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody i czekam aż lekko zacznie tęgnąć. Ubijam kremówkę dodając na końcu cukier. Rozpuszczam żelatynę w około 4 łyżkach wody i czekam aż ostygnie. Galaretkę i żelatynę wlewam do kremówki. Na koniec dodaję mandarynki z puszki. Kiedy masa zaczyna tęgnąć wylewam na murzynka i przykrywam drugą warstwą. Wkładam do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz