Składniki ( wszystkie w temperaturze pokojowej:
- 400 g owoców ( u mnie truskawki, maliny i brzoskwinie)
- 250 g mąki
- 2 duże jajka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła lub masła roślinnego
- 300 g jogurtu greckiego
- Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypujemy po jednej łyżce do utartych składników. Mąkę dodajemy na przemian z jogurtem i bardzo delikatnie mieszamy, najlepiej widelcem.
- Gdy wszystkie składniki są już połączone, blachę (u mnie o wymiarach 21 cm x 26 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto, które powinno być bardzo gęste, wykładamy na blachę, wygładzamy. Na wierzch układamy w niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół truskawki.
- Pieczemy około 50 min w temperaturze 160oC. Studzimy na zewnątrz piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz