Składniki:
na biszkopt:
- 6 jajek
- niecała 1 szklanka mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
na białą masę:
- 300 ml kremówki
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
na galaretkę:
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 puszka mandarynek
na polewę czekoladową:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 80 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Przygotowuję biszkopt wg przepisu dodając na koniec do masy kakao. Po ostudzeniu kroję na 3 blaty ( do tortu potrzebne są dwa).
- Galaretkę rozpuszczam w szklance wody; po ostygnięciu dodaję odsączone mandarynki; kiedy zaczyna tęgnąć wylewam do okrągłęj formy, która jest mniejsza od formy w której robimy tort. Ja swoją formę zrobiłam z folii aluminiowej.
- Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i ochładzam
- Kremówkę ubijam na sztywno; dodaję cukier i żelatynę
- Pierwszy blat skraplam gorzką herbatą i smaruję cienko ubitą kremówką; na środek nakładam galaretkę a dookoła wkładam kremówkę; nakładam drugi biszkoptowy blat
- Czekoladę, masło i kremówkę rozpuszczam w garnku; kiedy zaczyna stygnąć polewam nią tort
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz