poniedziałek, 22 października 2018

Tort uśmiech Donatella



Składniki:
na biszkopt:
  • 6 jajek 
  • niecała 1 szklanka mąki pszennej 
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ¾ szklanki cukru 
  • 2 łyżki kakao
na białą masę:
  • 300 ml kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
na galaretkę:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 puszka mandarynek
na polewę czekoladową:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 80 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
  1. Przygotowuję biszkopt wg przepisu dodając na koniec do masy kakao. Po ostudzeniu kroję na 3 blaty ( do tortu potrzebne są dwa).
  2. Galaretkę rozpuszczam w szklance wody; po ostygnięciu dodaję odsączone mandarynki;  kiedy zaczyna tęgnąć wylewam do okrągłęj formy, która jest mniejsza od formy w której robimy tort. Ja swoją formę zrobiłam z folii aluminiowej. 
  3. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i ochładzam
  4. Kremówkę ubijam na sztywno; dodaję cukier i żelatynę
  5. Pierwszy blat skraplam gorzką herbatą i smaruję cienko ubitą kremówką; na środek nakładam galaretkę a dookoła wkładam kremówkę; nakładam drugi biszkoptowy blat
  6. Czekoladę, masło i kremówkę rozpuszczam w garnku; kiedy zaczyna stygnąć polewam nią tort

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz