Super szybkie ciasto, które zawsze wychodzi. Jest lekko wilgotne dzięki użyciu oleju. Smakuje znakomicie z każdym owocem.
Składniki na formę o wymiarach 25×25 cm:
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 200 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 125 ml oleju rzepakowego
- 430 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
- Jajka ubijam z cukrami na puszystą masę mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodaję powoli olej i mleko.
- Do masy dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Ciasto będzie dość gęste.
- Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia a na wierzch kładę owoc.
- Piekę 50 minut w temperaturze 170 stopni opcja góra - dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz