Proste ciasto drożdżowe z białym serem i konfiturą wiśniową. Opcjonalnie można ją polać lukrem.
Składniki na formę o wymiarach 12x28 cm:
na ciasto:
- 20 g drożdży
- około 250 g mąki
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 50 ml oliwy z oliwek
dodatkowo:
- 170 g sera śmietankowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- konfitura wiśniowa ( około 5 łyżeczek)
Przygotowanie:
- Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru oraz połowy mleka robię rozczyn, zostawiam do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce.
- Do miski wsypuję pozostałą mąkę, jajko, oliwę z oliwek, sól, pozostały cukier, pozostałe mleko oraz rozczyn. Wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Ser mieszam z jajkiem. Opcjonalnie dodaję cukier ( ja go nie dodałam gdyż konfitura wiśniowa była bardzo słodka)
- Ciasto wałkuję na prostokąt ( jeden z boków powinien mieć około 28 cm długości - tyle co dłuższy bok formy). Z prostokąta odcinam dwa paski o długości formy i formuję z nich wałki, następnie splatam je w warkocz. Następnie na prostokąt nakładam ser a na niego konfiturę wiśniową. Zwijam w roladę przekładam do formy wyłożonej papierem a na górę kładę zrobiony warkocz.
- Odstawiam na kolejne 25 minut pod do wyrośnięcia.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 25 minut aż będzie rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz