Składniki na małą formę 14x14 cm:
na masę cytrynową:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wody.
lemon curd*:
- 2 cytryny
- 70 g cukru
- 80 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
dodatkowo:
- paczka herbatników
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w niecałych dwóch szklankach wody
* Aby krem był bardziej gęsty należy dodać 20 g więcej masła lub dodać 1 płaską łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ja wybrałam tą drugą opcję.
Przygotowanie:
- Dno formy wykładam herbatnikami.
- Masa cytrynowa: galaretkę rozpuszczam w szklance wody i łączę z jogurtem naturalnym. Kilka łyżek wykładam na herbatniki i wkładam do lodówki. Kiedy masa zastygnie wylewam pozostałą masę (jeśli wylejemy od razu całą masę herbatniki wypłyną na górę). Masę przykrywam herbatnikami.
- Lemon curd: przygotowuję na parze. Do miski wkładam wyciśnięty sok z cytryny cukier i masło i mieszam na parze, następnie stopniowo dodaję jajko i żółtko i cały czas mieszam aż masa zgęstnieje. Masę można ostatecznie przygotować w garnku na wolnym ogniu ale trzeba uważać aby się nie przypaliła i nie zważyła. Należy ją również intensywnie mieszać gdyż inaczej w kremie może zacząć ścinać się jajko. Kiedy masa ostygnie wykładam na herbatniki i wkładam do lodówki. Na górę kładę trzecią warstwę herbatników.
- Galaretkę rozpuszczam w wodzie. Kiedy zaczyna tęgnąć połowę wylewam na herbatniki. Pozostałą część zostawiam do zastygnięcia w miseczce, a następnie kroję na małe kawałki i dekoruję górę ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz