Pierwszy raz zrobiłam rogale z pesto i mozarrellą. Wyszły przepyszne i z pewnością będę je robić częściej. Są znakomite prosto z piekarnika ponieważ ser jest miękki i rozpływa się w ustach, a także kiedy są zimne. Są smaczne nawet następnego dnia. Tym razem użyłam drożdży instant dzięki czemu nie musiałam robić zaczynu.
Składniki na 4 sztuki większe lub 5 mniejszych:
- 7 g drożdży instant
- 270 g mąki
- 40 ml oliwy z oliwek
- 125 ml gorącego mleka
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 2 mozarelle (lub 2 1/2 gdy mamy 5 mniejszych rogali)
- kilka łyżek pesto
Przygotowanie:
- Do miski wkładam mąkę, drożdże, oliwę z oliwek, jajko oraz sól i gorące mleko; wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielę na 4 większe lub 5 mniejszych części; każdą rozwałkowuje na kształt trójkąta, smaruję pesto i kładę połowę mozarelli; zawijam w rogala. Odstawiam na 30 minut pod przykryciem.
- Piekę 18 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz