Moja pierwsza babka kajmakowa - zupełnie inna od tych, które robię. Wyszła naprawdę smaczna, lekko wilgotna i znakomicie komponuje się z kajmakowo-czekoladową polewą.
Składniki:
ciasto:
- 300 g kajmaku
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
polewa:
- 100 g kajmaku
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki mleka
- posypka
Przygotowanie:
- Kajmak rozposzczam z mlekiem na wolnym ogniu, zostawiam do ostudzenia
- Białka ubijam na sztywno.
- Mąki z proszkiem przesiewam.
- Cukier ubijam z żółtkami, dodaję ostudzoną masę kajmakową z mlekiem oraz olej. Wszystko ubijam mikserem, na koniec dodaję mąki z proszkiem i raz jeszcze miksuję.
- Powstałą masę dodaję do białek i mieszam łyżką do połączenia składników.
- Wylewam do natłuszczonej i posypanej mąką formy.
- Piekę w temperaturze 180 stopni około 50 minut (do suchego patyczka).
- Polewa: kajmak, czekoladę i mleko rozpuszczam w garnku; polewam babkę i posypuję posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz