Ulubione danie mojej 3-letniej córki, która nazywa je rogalikami lub racuchami z parówką. Są proste w wykonaniu i naprawdę smaczne. W wersji rozszerzonej można także dodać szynkę. Parówki nadają się także jako przystawka. Można je pokroić i podawać z sosem.
Składniki na 3 sztuki:
- 200 g mąki
- 14 g drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 3 parówki
- 3 plastry sera żółtego
Przygotowanie:
- Z łyżki mąki, drożdży i wody zrobić zaczyn.
- Do mąki, zaczynu, oliwy, soli wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Dzielę na 3 części, rozwałkowuję na prostokąt długości parówki, kładę ser i parówkę, a następnie zwijam w rulon i odstawiam w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
- Piekę około 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz