Składniki (ciasto) ( przepis na dużą blachę):
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag margaryny lub masła
- 10 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
masa serowa:
- 1 kg twarogu (może być z kubełka)
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
beza kokosowa:
- 3/4 szklanki cukru
- 6 białek
- 20 dag wiórków kokosowych
- szczypta soli
Najpierw przygotuj kruche ciasto, czyli przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i szczyptę soli. W górce z mąki zrób dołek, wbij tam jajka i wlej żółtka. Posiekaj masło i całość zagnieć szybko na jednolite ciasto.
Wyłóż ciasto na posmarowaną masłem blachę i oprószoną mąkę. Ja poprzekłuwałam ciasto widelcem w paru miejscach by lepiej rosło. Włóż do piekarnika na ok 15 min. na temperaturę 180 stopni.
W tym czasie zmiksuj wszystkie składniki z masy serowej i wyłóż na lekko podpieczone już ciasto na około 50 minut
Na kwadrans przed końcem pieczenia wyłóż na niego bezę kokosową i jeszcze raz wstawić do piekarnika. Bezę robi się tak: ubij schłodzone białka z dodatkiem odrobiny soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawaj cukier (nadal ubijając). Na koniec wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz