Jakiś czas temu zrobiłam eksperymentalne racuchy z pieczarkami i cebulą, które okazały się znakomite. Tym razem w lodówce miałam cukinię i parmezan. To właśnie te składniki postanowiłam teraz dodać do racuchów. Racuchy wyszły rewelacyjne i sama nie wiem czy nie są nawet lepsze od tych z pieczarkami.
Składniki na ok. 20 racuchów:
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 szklanka startej cukini
- 3-4 łyżki startego parmezanu
- 5 listków bazylii drobno posiekanej
- pieprz
- olej do smażenia
- Drożdże rozkruszam z cukrem i 1 łyżką mąki, zalewam szklanką ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut aż rozczyn wyrośnie.
- Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajko, resztę ciepłego mleka oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Do ciasta dodaję cukinię oraz parmezan, pieprz i bazylię, wszystko dobrze mieszam.
- Na patelni rozgrzewam olej. Warstwa oleju powinna wynosić około 5 mm - racuchy mają w oleju pływać - wtedy nie spalą się tylko będą chrupiące. Wylewam po 2 łyżki ciasta. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuwam za pomocą ręcznika kuchennego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz