Sernik na mleku zagęszczonym jest niezwykle delikatny i rozpływający się w ustach. W dodatku to jeden z tych serników, który robi się bardzo szybko a do jego wykonania potrzebne są jedynie cztery składniki.
Składniki na formę o wymiarach 21×30 cm:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 1 puszka mleka skondensowanego (530 g)
- 2 budynie śmietankowe w proszku po 40 g
- 6 jajek ( żółtka i białka osobno)
Przygotowanie:
- Białka ubijam na sztywno.
- W drugiej misce miksuję ser z budyniem, żółtkami oraz mlekiem skondensowanym.
- Do masy serowej stopniowo dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łyżką.
- Wylewam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w temperaturze 170 stopni ( opcja góra - dół bez termoobiegu) przez 40 minut a następnie zmniejszam temperaturę do 140 stopni i piekę kolejne 40-45 minut. Zostawiam upieczony sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz