Miałam już dosyć tradycyjnych klopsów. Wpadłam na pomysł aby zrobić mięso mielone z papryką i jajkami. Danie wyszło znakomite. Mięso smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno i z pewnością często będzie gościć na naszym stole.
Składniki na formę o długości 30 cm:
na mięso:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 jajka surowe
- 1 bułka
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 -2 łyżeczki majeranku
dodatkowo:
- 2 papryki*
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 50 g sera żółtego
* Papryki gotuję kilka minut w gotującej wodzie i ściągam z nich skórę. Jeśli ktoś nie ma czasu może użyć surowej papryki jednak w trakcie jedzenia mogą być wyczuwalne skórki od papryki.
Przygotowanie:
- Bułkę moczę w wodzie i odcedzam, cebulę i czosnek drobno siekam, dodaję razem z przyprawami i jajkami do mięsa. Wszystko mieszam i zostawiam na 30 minut w lodówce aby mięso było bardziej aromatyczne.
- Papryki i jajka kroję w kostkę, ser ścieram na tarce o grubych oczkach albo dodaję pokrojony na małe kawałki. Wszystko dodaję do mięsa, dokładnie mieszam i wykładam do formy wyłożonej papierem.
- Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz