Składniki na formę keksową o wymiarach 30x11 cm:
- 130 g cukru
- 400 g bakalii*
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 ml rumu
- 250 g masła
- 250 g mąki
* u mnie 300 g mieszanki keksowej, 50 g suszonych śliwek, 30 g orzechów włoskich, 20 g płatków migdałów
Przygotowanie:
- Do bakalii dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie mieszam. Dzięki temu nie opadną na dno.
- Cukier ubijam z masłem na jednolitą masę.
- Dodaję pojedynczo żółtka i za każdym razem dokładnie miksuję. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rum i miksuję na średnich obrotach.
- Białka ubijam na sztywno.
- Do masy dodaję bakalie, a na koniec ubitą pianę z białek.
- Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę około godziny (do suchego patyczka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Kiedy góra zaczyna być zarumieniona można ją przykryć folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz