Klasyczne papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Robi się je szybko, a do ich wykonania można użyć nadmiarowy ryż z poprzedniego obiadu.
Składniki na 5 papryk:
- 5 papryk
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- 5 plastrów sera żółtego
Przygotowanie:
- Z papryki usuwam gniazda nasienne.
- Ugotowany ryż, mięso, jajko, namoczoną w wodzie i odciśniętą kajzerkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz przyprawy wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Faszeruję papryki i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut, aż skórka zacznie schodzić z papryki (w połowie pieczenia wkładam na każdą paprykę plaster sera żółtego).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz