Pyszne, wilgotne ciasto nafaszerowane owocami, które robi się bardzo szybko. Dzięki zawartości żurawiny jest lekko kwaskowe. Do jego wykonania należy użyć produktów, które są w temperaturze pokojowe.
Składniki na formę o wymiarach 30 x11cm:
- 2 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 230 g żurawiny
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki gęstego jogurtu w temperaturze pokojowej
- niepełna szklanka oleju
Przygotowanie:
- Cukier ubijam z olejem, stopniowo dodaję jajka, przesianą mąkę z proszkiem oraz sok z cytryny. Do masy dodaję jogurt i mieszam łyżką. Następnie dodaję żurawinę i pokrojone w kostkę owoce, dokładnie mieszam.
- Przekładam do formy keksowej wyłożonej papierem i piekę około godziny w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz