Jedno z moich ulubionych ciast, które pamiętam z czasów dzieciństwa. Sama masa nadaje się też rewelacyjnie jako baza do ciast.
Składniki na formę o wymiarach 18x18cm:
biszkopt:
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
- 660 ml śmietany kremówki
- 2 1/2 łyżeczki kakao
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, następnie dodaję żółtka i mieszam łyżką, potem dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Wykłada na blachę, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 165 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka).
- Śmietankę, kakao i cukier delikatnie podgrzewam do rozpuszczenia składników. Kiedy ostygnie wkładam do lodówki na co najmniej 6h, a najlepiej na całą noc.
- Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody.
- Kremówkę ubijam (nie ubije się ona całkowicie na sztywno jak bez kakao). Dodaję żelatynę i raz jeszcze miksuję.
- Biszkopt dzielę na dwa blaty. Na pierwszy blat kładę połowę masy, a następnie kładę drugi blat i pozostałą masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz