Sezon śliwkowy w pełni. Zrobiłam torcik, który od dawna chodził mi po głowie. Wykonanie jest proste i szybkie, a smak jest rewelacyjny.
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
na masę:
- 400 g śliwek (waga bez pestek)
- 1/3 szklanki wody
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
Przygotowanie:
- Biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję cukier pod koniec ubijania. Następnie dodaję żółtka oraz kakao z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia; wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia; piekę w nagrzanym do 165 stopni piekarniku około 25 minut. Kiedy biszkopt ostygnie dzielę na dwa blaty.
- Śliwki z wodą wkładam do garnka, dodaję cukier i cynamon; gotuję do momentu aż zaczną się rozpadać a następnie miksuję je; kiedy masa ostygnie dodaję jogurt i żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody; kiedy masa zacznie tęgnąć wylewam na biszkopt przykrywam drugim blatem.
- Czekoladę rozpuszczam z mlekiem i wylewam na górny biszkopt, dekoruję miętą i malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz