Nie przepadam za łososiem smażonym, ale za to gotowany i wędzony uwielbiam. Zupa jest niezwykle prosta do zrobienia, a do tego smaczna.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 3 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 3 płaskie łyżki masła
- 300 g łososia
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- garść koperku
- 50 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę drobno kroję i podsmażam na maśle, aż będzie szklista. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażam i zalewam ciepłym bulionem. Dodaję przyprawy, Gotuję pod przykryciem, aż ziemniaki będą lekko miękkie (około 10 minut), następnie dodaję łososia pokrojonego w większą kostkę i gotuję na małym ogniu około 5 minut.
- Do śmietanki dodaję kilka łyżek zupy by się nie zważyla, mieszam a następnie wlewam ją do zupy. Dodaję posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz