- Składniki:
- 21 g drożdży
- 6 łyżek cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- mąka do podsypywania
1 żółtko
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem ( połowa łyżeczki) w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Następnie dodajemy żółtko i pozostały cukier. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Kładziemy dżem i kruszonkę.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut
Kładziemy dżem i kruszonkę.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz