Pyszne kruche ciasto z dodatkiem cynamonu, lekka budyniowa pianka a do tego brzoskwinie z migdałami, które są przykryte warstwą kruchego ciasta. Ciasto nadaje się znakomicie na nadchodzące święta jak i na podwieczorek przy kawie.
Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 25cm:
na ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 schłodzone żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 białek w temperaturze pokojowej
- szklanka cukru
- 2 x 40 g budyniu waniliowego w proszku
- 1/2 szklanki oleju
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 50 g migdałów
Przygotowanie:
- Ciasto: mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek, cukier, masło oraz jajko i żółtka i wyrabiam z nich ciasto, które dzielę na dwie części. Do jednej z nich dodaję cynamon i raz jeszcze wyrabiam. Obie części owijam folią i wkładam do zamrażalnika na około 30 minut.
- Wyciągam jedną część ciasta - tą z cynamonem- z zamrażalnika i ścieram na tarce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można również kawałek po kawałku przyklejać ciasto do papieru na blaszce tak aby ciasto pokryło całe dno. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 15 minut.
- W międzyczasie ubijam pianę z białek na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier oraz budyń. Następnie wolnym strumieniem wlewam olej. Masę wylewam na podpieczony spód.
- Na masę kładę pokrojone brzoskwinie a następnie ścieram drugą część ciasta tak aby przykryła owoce.
- Piekę dalsze 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto zostało podane na talerzu firmy AMBITION: https://ambition.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz