Pyszne i szybkie do zrobienia ( zwłaszcza jeśli mamy już wcześniej ugotowaną dynię) placuszki nadają się znakomicie na poranne śniadanie jak i na podwieczorek. Można je podać z cukrem pudrem lub z konfiturą.
Składniki na 10 sztuk:
Składniki na 10 sztuk:
- 200 g purée z dyni* ( ja użyłam piżmowej)
- 2 średnie jajka
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- 2 łyżki mleka ( opcjonalnie gdy masa jest zbyt gęsta)
- cukier puder do posypania
* dynię należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w wodzie przez około 20 minut aż będzie miękka, następnie trzeba ją rozdusić widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
Przygotowanie:
- Do purée wbijam jajka, dodaję cukry, cynamon, masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia; wszystko dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt rzadka ( wszystko zależy od dyni, której używamy) dodaję trochę więcej mąki. Jeśli zbyt gęsta można dodać trochę mleka. Masa powinna przypominać gęstą śmietanę ale jednocześnie powinna też spływać powoli z łyżki.
- Na rozgrzaną patelkę z niewielką ilością oleju wykładam około 2 łyżek masy. Smażę około 2 minut i przewracam na drugą stronę.
- Posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz