wtorek, 26 listopada 2019

Sernik dyniowy na zimno z galaretką pomarańczową


Delikatny, a co najważniejsze błyskawiczny do zrobienia sernik, który świetnie nadaje się do kawy na jesienny podwieczorek.

Składniki na formę o wymiarach 17×17cm:
na sernik:
  • 400 g mielonego sera
  • 300 g purée z dyni
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżki cukru 
dodatkowo:
  • 1 galaretka pomarańczowa 
  • paczka herbatników 
Przygotowanie:
  1. Do miseczki wsypuję galaretkę pomarańczową oraz żelatynę i zalewam 250 ml wrzącej wody; mieszam do rozpuszczenia galaretki.
  2. Do miski wkładam ser, purée z dyni, cukier oraz cynamon i miksuję blenderem ręcznym na jednolitą masę. Na koniec wlewam galaretkę i mieszam masę łyżką do połączenia składników.
  3. Na dno formy wykładam herbatniki a następnie wylewam masę serową. Wkładam na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia. 
  4. Galaretkę rozpuszczam w dwóch szklankach wrzącej wody. Kiedy zacznie tęgnąć wylewam na sernik i ponownie wkładam do lodówki do zastygnięcia galaretki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz