Delikatny, a co najważniejsze błyskawiczny do zrobienia sernik, który świetnie nadaje się do kawy na jesienny podwieczorek.
Składniki na formę o wymiarach 17×17cm:
na sernik:
- 400 g mielonego sera
- 300 g purée z dyni
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
dodatkowo:
- 1 galaretka pomarańczowa
- paczka herbatników
Przygotowanie:
- Do miseczki wsypuję galaretkę pomarańczową oraz żelatynę i zalewam 250 ml wrzącej wody; mieszam do rozpuszczenia galaretki.
- Do miski wkładam ser, purée z dyni, cukier oraz cynamon i miksuję blenderem ręcznym na jednolitą masę. Na koniec wlewam galaretkę i mieszam masę łyżką do połączenia składników.
- Na dno formy wykładam herbatniki a następnie wylewam masę serową. Wkładam na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.
- Galaretkę rozpuszczam w dwóch szklankach wrzącej wody. Kiedy zacznie tęgnąć wylewam na sernik i ponownie wkładam do lodówki do zastygnięcia galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz