Miałam dziś ogromny apetyt na drożdżówki z serem. To co najpotrzebniejsze czyli ser i drożdże były w lodówce.
Drożdżówki robi się sprawnie i szybko. Są lepsze niż te ze sklepu i nadają się rewelacyjnie na śniadanie do porannej kawy jak i na podwieczorek.
Składniki na 8 sztuk:
na ciasto:
- 25 g drożdży
- 95 ml ciepłego mleka
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 40 g miękkiego masła
- 4 łyżeczki cukru
na masę serową:
- 200 g sera twarogowego ( ja użyłam tłustego)
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 1 łyżka cukru pudru
na lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
- Drożdże mieszam z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki a następnie zalewam ciepłym mlekiem i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski wsypuję pozostałą mąkę, cukier, jajko, masło i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam na jednolite gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie przygotowuję masę serową: ser dokładnie mieszam z cukrami oraz jajkiem.
- Ciasto rozwałkowuje na prostokąt a następnie wykładam na niego masę serową. Zginam z obu stron do środka a następnie przecinam ostrym nożem na 8 równych części. Każdą część skręcam i przekładam na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam na 15 minut przykryte ściereczką.
- Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 25 minut ( opcja góra- dół) aż będą rumiane. Zostawiam przez około 15 minut w lekko otwartym piekarniku.
- 1 łyżkę wody dokładnie mieszam z 4 łyżkami cukru pudru. Lukrem polewam ostygnięte drożdżówki.
idealne, z pewnością przepyszne!
OdpowiedzUsuń