W czasach koronawirusa dostac drożdże w sklepie to jak znaleźć 10 groszy na ulicy - prawie niemożliwe! Mojej mamie się jednak udało, dzięki czemu mogę piec domowy chleb.
W przygotowaniu jest banalnie prosty a zapach, który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia roznosi się po całym domu. Skórka jest chrupiąca. W środku chleb jest miękki i nie kruszy się.
Składniki na chleb o wadze około 900 g:
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 750 g mąki
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Drożdże mieszam z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Zalewam ciepłym mlekiem, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce az rozczyn ruszy.
- Do dużej miski przesiewam pozostałą mąkę; dodaję rozczyn, sól, olej oraz pozostałą ciepłą wodę, dokładnie mieszam a następnie wyrabiam ciasto. Jeśli się klei dodaję odrobinę mąki. Odstawiam do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Z wyrośniętego ciasta formuję chleb i odstawiam na 30 minut przykryty ściereczką.
- Na dno piekarnika wkładam naczynie żaroodporne z 3 szklankami wody a następnie nagrzewam piekarnik do 230 stopni.
- Chleb przecinam trzy razy w poprzek ostrym nożem a następnie skrapiam go wodą.
- Wkładam chleb na 15 minut i piekę w 230 stopniach a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i piekę przez kolejne 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz