Chociaż często jada się u nas ryż z mięsem lub warzywami to w takiej kombinacji przygotowałam go pierwszy raz. Pierwszy raz ale z pewnością nie ostatni. Danie bowiem jest bardzo smaczne i szybkiedo zrobienia.
Składniki na 2 większe porcje:
- około 3/4 szklanki ryżu
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 6 większych pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- kilka kropli oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Ryż dokładnie wypłukuje wodą i gotuję według przepisu na opakowaniu.
- W międzyczasie kurczaka kroję na mniejsze kawałki, pieczarki kroję w paski a cebulkę na małe kawałki. Wszystko podsmażam na rozgrzanym oleju. Na koniec dodaję sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowany ryż oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszam.
Proste i na pewno bardzo smaczne. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2020 :)
OdpowiedzUsuń