Przepis znalazłam na stronie internetowej Henii Foks. Wydawał mi się smaczny i prosty do zrobienia. Niestety przepisem, a w zasadzie wypiekiem nie zachwyciłam się. Ciasto wyszło dosyć ciężkie i lekko gumowate. Musiałam się namęczyć, aby je pogryzć i raczej go więcej nie zrobię.
Składniki na formę o wymiarach 23x23:
- 40 dkg truskawek
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (oprócz truskawek i kakao) wkładam do miski i wyrabiam, dzielę na pół, do jednej połowy dodaję kakao.
- Ciasto (połowę z kakao i połowę bez) przekładam do formy wyłożonej papierem.
- Na wierzch kładę owoce oraz kładę pozostałe ciasto.
- Piekę około 40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz