Sezon truskawkowy rozpoczęty. Babeczki są błyskawiczne do przygotowania i lekko wilgotne. Aby miały wyrazniejszy kolor można dodać odrobinę czerwonego barwnika.
Składniki na 8 babeczek:
- 150 g truskawek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo 8 truskawek do babeczek
Przygotowanie:
- Cukier ubijam z jajkami na puszystą masę.
- Umyte truskawki miksuję z olejem na jednolitą masę i dodaję do masy jajecznej. Pózniej dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto przekładam do foremek silikonowych albo papierowych pipilotek, w środek kładę truskawkę.
- Piekę około 20 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz