Składniki na formę o wymiarach 31x12 cm:
- 1500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 150 g boczku wędzonego
- 50 g smalcu
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki rozmarynu
- pęczek szczypioru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie myję, obieram, usuwam oczka i ścieram na tarce o małych oczkach. U mnie z powyższej ilości wyszło 1200 g startych ziemniaków.
- Cebulą drobno kroję.
- Boczek podsmażam i po chwili dodaję cebulę; smażę, aż będzie rumiana.
- Do ziemniaków dodaję roztopiony smalec, jajko, boczek z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony szczypior i przyprawy; wszystko mieszam.
- Masę przekładam do formy wyłożonej papierem i piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz