Uwielbiam kuchnię gruzińską. Zakochałam się w niej jeszcze bardziej po pobycie w Gruzji. Chaczapuri występują pod kilkoma postaciami. Najpopularniejsze są te zwane megruli. Tradycyjnie smażone są na patelni. W środku wypełnione są aromatycznym gruzińskim serem. Ja użyłam serów dostępnych w Polsce: mozarelli oraz fety, które także smakują doskonale.
Składniki na 2 większe porcje o srednicy ok 25cm lub 4 mniejsze:
na ciasto:
- 375 g mąki
- 200 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 13 g drożdży
- 60 g masła
na farsz:
- 125 g mozarelli
- 100 g sera feta
dodatkowo:
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Farsz: mozarellę ścieram na tarce lub kroję na małe kawałki i mieszam z pokrojoną fetą.
- Z drożdży, łyżki mąki, cukru i mleka robię zaczyn.
- Ciasto: do miski daję pozostałą przesianą mąkę, masło, sól oraz zaczyn; wyrabiam ciasto i odstawiam na 2h do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielę na dwie części; każdą wałkuję na koło, na środek kładę połowę farszu i zawijam u góry tworząc sakiewkę, którą spłaszczam i lekko rozwałkowuję. Smażę na niewielkiej ilości masła z obu stron, aż będą zarumienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz