Błyskawiczne, rewelacyjne i smaczne ciasto na letnie dni. Jest lekko wilgotne i nigdy nie powstaje w nim zakalec.
Składniki na formę o średnicy 29 cm:
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 150 g majonezu
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- około 750 g owoców ( u mnie truskawki i brzoskwinie)
- około 5 łyżek płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę a następnie dodaję majonez i dalej ubijam.
- Mąki mieszam z proszkiem i szczyptą soli a następnie dodaję do masy jajecznej. Wszystko miksuję do połączenia składników i wylewam na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzch wykładam owoce oraz płatki migdałowe.
- Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około godziny do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz