Sezon rabarbarowy w pełni. Chociaż często gościł u nas placek z rabarbarem to jeszcze nigdy nie zrobiłam sernika z tym owocem i to był błąd. Zrobiłam go dzisiaj i wyszedł naprawdę smaczny. Z pewnością połączenie rabarbaru z wiórkami kokosowymi wykorzystam także w innych wypiekach.
Składniki na formę o średnicy 28 cm:
na spód:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- 125 g masła
na masę serową:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 budynie śmietankowe
- 250 g miękkiego masła
na bezę kokosową:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
dodatkowo:
- 3 gałązki rabarbaru
Przygotowanie:
- Spód: wszystkie składniki wkładam do miski i wyrabiam na ciasto; formę wykładam papierem do pieczenia a następnie przykrywam dno wyrobionym ciastem.
- Masa serowa: wszystkie składniki miksuję mikserem na jednolitą masę i wykładam na spód
- Na masę serową wykładam umyty i pokrojony rabarbar. Wkładam sernik do piekarnika i piekę 40 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
- W międzyczasie białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, na koniec dodaję wiórki kokosowe i mieszam łyżką.
- Delikatnie wyciągam sernik i na wierzch kładę ubite białka z wiórkami kokosowymi i wkładam do piekarnika na kolejne 30 minut. Po tym czasie sprawdzam delikatnie patyczkiem czy sernik się upiekł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz