Smaczne, szybkie ciasto, które zawsze wychodzi. Ja zrobiłam je z rabarbarem ale znakomicie będzie też smakować z truskawkami.
Składniki na formę o wymiarach 25×25 cm:
na spód:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 125 g masła
- 2 budynie w proszku po 40 g
- 4 łyżeczki cukru
- 700 ml mleka ( niecałe 3 szklanki)
na kruszonkę:
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 125 g masła
dodatkowo:
- 500 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
- Spód: wszystkie składniki wkładam do dużej miski i wyrabiam z nich ciasto. Ciasto wykładam na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekam w piekarniku przez 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
- Na podpieczony spód kładę pokrojony rabarbar.
- W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: wszystkie składniki wkładam do miski i wyrabiam ze sobą az składniki zaczną się łączyć ze sobą.
- Masa budyniowa: do garnka wlewam 500 ml mleka; do pozostałych 200 ml wsypuję proszek budyniowy i cukier i dokładnie mieszam; kiedy mleko w garnku się zagotuje dodaję pozostałe mleko z proszkiem budyniowym. Mieszam energicznie i ciepły budyń wylewam na rabarbar.
- Na masę budyniową kładę kruszonkę.
- Piekę 45 - 50 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku opcja góra-dół az kruszonka będzie rumiana.
mniam!
OdpowiedzUsuńsuper ciasto
OdpowiedzUsuń