Ciasto jest niezwykle smakowite i proste do przygotowania. Jego zrobienie najlepiej rozłożyć na dwa dni. Pierwszego najlepiej upiec biszkopt, a drugiego wykonać resztę.
Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm x8 cm
biszkopt:
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
- 200 g sera twarogowego mielonego
- 1 galaretka pomarańczowa
- 9 biszkoptów z galaretką
dodatkowo:
- 1 galaretka pomarańczowa w 1 1/2 szklanki wody
- puszka mango
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
- Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Do masy dodaję stopniowo żółtka, a potem przesiane mąki z proszkiem. Wszystko mieszam drewnianą łyżką. I wykładam do formy wyłożonej papierem. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 40 min. Kiedy ostygnie kroję na dwa blaty.
- Masa pomarańczowa: galaretkę rozpuszczam w szklance wody, dodaję ser i mieszam; wykładam na biszkopt, kładę biszkopty z galaretką.
- Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w 1 1/2 szklanki wody i wylewam na masę pomarańczową.
- Mango z puszki odcedzam (zachowuję syrop)
- Na galaretkę pomarańczową kładę drugi blat biszkoptu, a następnie kawałki mango.
- Do syropu dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na mango.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz