Składniki na formę o średnicy 28 cm:
na ciasto:
- 240 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- sól
- 1 kulka mozarelli
- 3 mniejsze papryki
- 3 mniejsze pomidory
- 5 jajek
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki bazylii
Przygotowanie:
- Formę smaruję olejem i posypuję formą do pieczenia.
- Składniki na ciasto wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia i przekładam na formę. Podpiekam 15 min w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
- Paprykę myję, przecinam na pół, wycinam gniazda i gotuję we wrzącej wodzie aż papryka będzie miękka, a skórka będzie schodzić (można również paprykę umieścić na foli aluminiowej i wstawić do piekarnika). Kroję paprykę na mniejsza kawałki.
- Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę.
- Jajka wbijam do miski. Dodaję pomidory, paprykę, przyprawy oraz mozarellę pokrojoną na mniejsze kawałki; masę przelewam na podsmażone ciasto i wstawiam ponownie do piekarnika na około 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz