Nic tak nie smakuje jak domowe drożdżówki i zapach drożdży roznoszący się w domu. Robię je często z różnymi owocami i zawsze błyskawicznie się rozchodzą.
Składniki na 3 duże drożdżówki:
na ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 260 g mąki
- 2 pełne łyżki masła
- szczypta soli
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 4 łyżeczki cukru
na kruszonkę:
- 75 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
dodatkowo:
- około 10 śliwek
- cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru tworzę zaczyn.
- Pozostałe składniki na ciasto wkładam do miski, dodaję wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiam ciasto; odstawiam na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kruszonka: wszystkie składniki wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto.
- Wyrośnięte ciasto uderzam z góry pięścią aby je odpowietrznić i dzielę na 3 części. Każdą z nich rozwałkowuje na kształt koła, kładę śliwki skórką do dołu posypuję cynamonem a następnie kruszonką. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
- Piekę około 20 -25 minut w nagrzanym piekarniku, aż kruszonka będzie przypieczona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz